fredag 24 november 2017

Bo nära släktingar

Dagens spartips kan vara svårt att genomföra men vill man verkligen ta ett helt grepp om sin privatekonomi kan det vara värt att tänka på.

Både jag och min fru har efter att vi blivit vuxna flyttat söderut i Sverige. Med andra ord har vi kvar släktingar längre norrut. Det är snart jul och i år blir det julfirande längre norrut. För en familj på två vuxna och ett barn kan det medföra ganska stora kostnader att transportera sig. Fast vi var tidiga med att beställa biljetter, landar hela resan på lite över 13 000 kr! Det är galet mycket pengar och vi reser bara inom Sverige. I detta ingår tåg, flyg och hyrbil i 3 veckor. Tack o lov har vi gratis boende.

Vi äger ingen bil, mestadels för att vi inte ser ett behov av det i vardagen plus att det är verkligen ett pengahål. Dit vi ska så behöver vi bil. Hyrbilen står för hälften av kostnaden. Möjligtvis hade vi kommit ner i kostnad om vi ägt en bil men det hade ökat vår årskostnad totalt så hyrbil blev billigast. Såklart skulle man kunna leta efter bil på blocket på plats med det kräver tur.

Alternativet att flytta närmare släkten finns såklart. Dock skulle det medföra andra kostnader som att det inte alls finns samma möjlighet till jobb som där vi bor idag. För framtiden blir det att mentalt budgetera för 1100kr i månaden till jultransport.

I vår bloggsfär talas det ibland om att man ska flytta från storstaden till ett mindre samhälle då kostnaden att köpa boendet är mycket mindre där än i storstaden. En punkt som verkligen borde vävas in i den kostnadskalkylen är merkostnaden som uppkommer för att besöka släktingar.

För att summera, har du möjligheten, flytta inte ifrån släkten. Om du nu ska göra det, flytta någonstans där det bara kräver ett transportmedel och är billigt att resa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar